Niedoceniana i mało w Polsce popularna jagnięcina w wielu krajach jest podstawą kuchni. Nie zachęcam oczywiście do jedzenia jej codziennie - to mięso ma jednak sporo tłuszczu (porównywalnie z wieprzowiną). Warto o niej jednak od czasu do czasu pamiętać - jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B i tak potrzebnego kobietom w ciąży żelaza. W mojej kuchni tym razem w towarzystwie prostego sosu czosnkowo - kolendrowego. Do tego sprawdzona kasza jęczmienna i grillowane warzywa - cukinia, bakłażan i pomidorki. Spróbujcie i oceńcie samodzielnie:)
Składniki:
średni kotlet jagnięcy (najlepiej z kostką)
garść kolendry (możesz ją kupić np. tutaj)
ząbek czosnku
szczypta soli
dwie łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na rozgrzanym i posmarowanym oliwą elektrycznym grillu albo patelni grillowej. Grillujemy w zależności od grubości kotleta 5-10 minut po każdej stronie. Solimy dopiero po skończeniu grillowania.
Sos: blendujemy kolendrę, ząbek czosnku i oliwę z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz