Ciężko to nazwać przepisem bo proste jak drut i nie da się zepsuć ale może zainspiruje ... uwielbiam pieczone ryby ale zazwyczaj przyprawiam je ziołami i cytryną. Powoli zaczynają mi się jednak przejadać więc łosoś z przyprawą curry był miłą odmianą bo smak zupełnie inny.
Na przyprawę curry warto zwrócić uwagę też ze względu na korzystne właściwości imbiru, kurkumy i cynamonu, które są przecież jej podstawą. W kilku miejscach natknęłam się na informację, że pomagają one w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Nie wiem na ile to prawda ale dla samych smakowych właściwości dobrego curry sobie nie odmówię:)
Na przyprawę curry warto zwrócić uwagę też ze względu na korzystne właściwości imbiru, kurkumy i cynamonu, które są przecież jej podstawą. W kilku miejscach natknęłam się na informację, że pomagają one w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Nie wiem na ile to prawda ale dla samych smakowych właściwości dobrego curry sobie nie odmówię:)
Składniki:
świeży filet z łososia
łyżeczka przyprawy curry (polecam tą)
plasterek i kilka kropel soku z cytryny
sól
łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Na kawałku folii aluminiowej rozsmarowujemy oliwę, układamy filet z łososia, pokrapiamy cytrynką, posypujemy solą i przyprawą curry i układamy plasterek cytryny. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez 30 minut. Voila!
W takiej formie łososia jeszcze nie jadłam - zrobię następnym razem :) Gdyby nie to, że nie chce mi się wychodzić z domu, zrobiłabym dzisiaj :D
OdpowiedzUsuńPrawie wszystkie ryby przyrządzam w ten sposób tyle, że okładam jeszcze plastrami czosnku.
OdpowiedzUsuńWspaniałe aromatyczne danie.