O tym, że powinnyśmy jeść dużo kasz na pewno każda Słodka Mama już
wie. U mnie jęczmienna króluje głównie dlatego, że po prostu najbardziej mi
smakuje. Po 2 miesiącach wcinania jej co drugi dzień można mieć już jednak
serdecznie dość dlatego dziś postanowiłam nafaszerować nią pomidory:)
Z grillowaną polędwiczką wieprzową wyszedł bardzo smaczny i zdrowy obiadek.
Z grillowaną polędwiczką wieprzową wyszedł bardzo smaczny i zdrowy obiadek.
Składniki:
3 średnie pomidory
4 łyżki kaszy jęczmiennej
kilkanaście oliwek
garść listków bazylii
sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na pół twardo i studzimy. Pomidory ucinamy w 5/6
wysokości i drążymy środki łyżeczką. Wydrążone posypujemy odrobiną soli w
środku. Oliwki kroimy na maleńkie kawałki, siekamy bazylię i mieszamy z kaszą.
Przygotowanym farszem nadziewamy pomidory. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, układamy pomidory i zapiekamy ok. 25-30 minut w 170C.
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki i grillujemy na elektrycznym
grillu. Na talerzu posypujemy solą i pieprzem.
Wspaniałe. Chyba też muszę zrobić faszerowane pomidorki, póki jeszcze są polne.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)
OdpowiedzUsuń