Inspirowane wcześniej opisywaną szarlotką szybkie i łatwe ciasto z borówkami i pianą z białek. Bardzo bardzo kruche:)
Nie jest bardzo słodkie więc jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego proponuję dodać więcej ksylitolu albo posypać borówki gorzką czekoladą:)
Składniki na duża tortownicę.
Składniki:
szklanka mielonych migdałów (albo mąki migdałowej) 90g możesz ją kupić np. tutaj
półtorej szklanki mąki z amarantusa 150g (możesz ją kupić np. tutaj)
szklanka mielonych migdałów (albo mąki migdałowej) 90g możesz ją kupić np. tutaj
półtorej szklanki mąki z amarantusa 150g (możesz ją kupić np. tutaj)
70g masła
150 g gęstego jogurtu naturalnego (mały kubeczek)
pudełeczko borówek 250g
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
2 jajka
Sposób przygotowania:
Migdały, mąkę amarantusową i amarantus zmieszać z 2 łyżkami ksylitolu, pokrojonym na drobne kawałki zimnym masłem, żołtkami i jogurtem i zagnieść ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wygnieść ok. 2/3 ciasta na spód i ok. 1 cm krawędź. Włożyć do lodówki na godzinę. Resztę ciasta wysypać luźno na talerzyk i też włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Z białek i łyżki ksylitolu ubić sztywną pianę. Borówki wyłożyć na wcześniej przygotowany spód zostawiając po bokach ok. pół centymetra wolnego miejsca. Delikatnie przykryć pianą i posypać kruszonką starając się wsypać ją też w wolne miejsce na obrzeżach. Piec ok. 40 w 180C.
Oooo muszę zrobić, teraz idę kręcić szarlotkę, z 1,5 porcji składników :) Gdzie kupujesz mąkę migdałową?
OdpowiedzUsuńraz kupiłam w tesco, a drugi raz po prostu posiekałam płatki migdałowe.
UsuńNiedawno dowiedziałam się że mam cukrzycę ciążową, było oczywiście załamanie ale postanowaiłąm nie użalać się nad sobą i wziąć się w garść a twoje przepisy mnie do tego jeszcze bardziej zmotywowały:) Zrobiłąm już mufiny i powidła jabłkowe a teraz myślę o tym pysznym cieście:))
OdpowiedzUsuń