wtorek, 26 sierpnia 2014

pomidory faszerowane kaszą z oliwkami i bazylią



O tym, że powinnyśmy jeść dużo kasz na pewno każda Słodka Mama już wie. U mnie jęczmienna króluje głównie dlatego, że po prostu najbardziej mi smakuje. Po 2 miesiącach wcinania jej co drugi dzień można mieć już jednak serdecznie dość dlatego dziś postanowiłam nafaszerować nią pomidory:)
Z grillowaną polędwiczką wieprzową wyszedł bardzo smaczny i zdrowy obiadek. 

Składniki:
3 średnie pomidory
4 łyżki kaszy jęczmiennej
kilkanaście oliwek
garść listków bazylii
sól, pieprz
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy na pół twardo i studzimy. Pomidory ucinamy w 5/6 wysokości i drążymy środki łyżeczką. Wydrążone posypujemy odrobiną soli w środku. Oliwki kroimy na maleńkie kawałki, siekamy bazylię i mieszamy z kaszą. Przygotowanym farszem nadziewamy pomidory. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy pomidory i zapiekamy ok. 25-30 minut w 170C.
Polędwiczkę kroimy na małe kawałki i grillujemy na elektrycznym grillu. Na talerzu posypujemy solą i pieprzem.



Warzywa psiankowate 2014 Dzień polskiej żywności 2014 Pora na pomidora! Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska Włoskie smaki

2 komentarze:

  1. Wspaniałe. Chyba też muszę zrobić faszerowane pomidorki, póki jeszcze są polne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. Dziękuję za dołączenie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...