sobota, 26 lipca 2014

galaretka wiśniowo - jogurtowa słodzona stewią


Dziś kolejny prosty deser bez cukru – tym razem za substancję słodzącą robią listki stewii.


Składniki:
wiśnie: 80 g
mały kubeczek jogurt naturalnego: 150 g
2 łyżeczki żelatyny: 10 g
kilka listków stewii: 6 g

Sposób przygotowania:


Żelatynę rozpuścić w 100ml wody i zostawić do wystudzenia mieszając od czasu do czasu.
Wydrylowane wiśnie zagotować z odrobiną wody i listkami stewii. Przestudzić i zblendować. Dolać połowę wystudzonej żelatyny, wymieszać dokładnie, przelać do pucharka (nie może zająć więcej niż połowę wysokości) i wstawić do lodówki. Kiedy lekko zastygnie zmieszać jogurt z posiekaną stewią i dolać drugą połowę żelatyny (jeśli w międzyczasie zastygła troszkę podgrzać). Wlać delikatnie na środek pierwszej warstwy tak żeby się odrobinę przemieszały.




1 porcja - 260 g
Wartość energetyczna:
220 kcal
Białko:
16 g
Węglowodany:
26 g
Tłuszcz:
5 g

Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...