niedziela, 3 sierpnia 2014

cukrzycowe brownie z cukinii - maksymalnie czekoladowe


Nie wiem gdzie natknęłam się na pierwotny przepis (tu wersja dostosowana dla cukrzyka) ale autorowi/autorce jestem niezmiernie wdzięczna. Maksymalnie czekoladowe brownie, które na dodatek nie podnosi cukru. Cukrzyca cukrzycą ale na zachcianki ciążowe to po prostu doskonały wynalazek.
Cukinia sprawia, że ciasto jest maksymalnie wilgotne, a jej indeks glikemiczny to 15 :) Z podanych składników wyjdzie ok. 5-6 porcji.

Składniki:
3 białka: 105 g
szklanka borówek: 70 g
łyżka oleju: 5 g
kakao: 20 g
pełnoziarnista mąka z orkiszu: 100 g
pół łyżeczki sody oczyszczonej: 3 g
3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu: 12 g (możesz go kupić np. tutaj)
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao: 30 g (polecam tą)
1 średnia cukinia: 300 g

Sposób przygotowania:
Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami. Piec ok. 50min w 180 stopniach.


1 porcja - 120 g
Wartość energetyczna:
140 kcal
Białko:
7 g
Węglowodany:
18 g
Tłuszcz:
2,5 g

Błękitne skarby lata! Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Dzisiaj robię, na bank :D A myślisz że zamiast ksylitolu można użyć stewii?

    OdpowiedzUsuń
  2. pewnie można ale nie mam pojęcia ile...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja upiekłam dzisiaj. Mi smakuje i cukier po nim dobry :-D
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  4. super:) bardzo się cieszę, ze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo bardzo mniam.:) Tylko nie urosło mi jak na zdjęciu, ale i tak bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. można bez cukinii?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...