Królicze mięso - doskonały wybór dla mamy z cukrzycą. Mało tłuszczu, mało cholesterolu, lekkostrawne i bogate w aminokwasy, składniki mineralne i witaminy - szczególnie z grupy B. Jest też doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. W mojej kuchni najczęściej występuje królik duszony, z warzywami, w gęstym pomidorowym sosie. Danie jednogarnkowe, doskonale łatwe do przyrządzenia, a przy tym bardzo smaczne.
Składniki:
tuszka z królika
puszka pomidorów
1 cukinia
1 bakłażan
300 g pieczarek
łyżka stołowa oregano (albo innego ulubionego zioła)
pół łyżeczki soli
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Królika myjemy i osuszamy. Układamy w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do królika, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i pomidory w puszce (ewentualnie dolewamy wody, tak żeby przykryć całego królika).
Pieczemy 1-1,5h (w zależności od wielkości królika) w 160C od czasu do czasu mieszając.
Długo przymierzam się do królika, ale nigdy go nie jadłam i się go...obawiam. A wiem, że powinnam czym prędzej ten strach przełamać, bo chcę go wprowadzić do jadłospisu Poluni. Co dzień mówię "jutro", obym szybko się zdecydowała! Zwłaszcza, że Twoje danie wygląda bardzo apetycznie Słodka Mamo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:) Nie ma się czego obawiać - królik jest pyszny! Ale dla malucha to lepszy będzie królik duszony z marchewką.
OdpowiedzUsuń