piątek, 3 października 2014

królik z warzywami duszony w pomidorach


Królicze mięso - doskonały wybór dla mamy z cukrzycą. Mało tłuszczu, mało cholesterolu, lekkostrawne i bogate w aminokwasy, składniki mineralne i witaminy - szczególnie z grupy B. Jest też doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka. W mojej kuchni najczęściej występuje królik duszony, z warzywami, w gęstym pomidorowym sosie. Danie jednogarnkowe, doskonale łatwe do przyrządzenia, a przy tym bardzo smaczne. 


Składniki: 
tuszka z królika
puszka pomidorów 
1 cukinia
1 bakłażan
300 g pieczarek 
łyżka stołowa oregano (albo innego ulubionego zioła) 
pół łyżeczki soli
ząbek czosnku

Sposób przygotowania: 
Królika myjemy i osuszamy. Układamy w brytfance albo naczyniu żaroodpornym. Warzywa kroimy na niewielkie kawałki, dorzucamy do królika, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i pomidory w puszce (ewentualnie dolewamy wody, tak żeby przykryć całego królika). 
Pieczemy 1-1,5h (w zależności od wielkości królika) w 160C od czasu do czasu mieszając. 


2 komentarze:

  1. Długo przymierzam się do królika, ale nigdy go nie jadłam i się go...obawiam. A wiem, że powinnam czym prędzej ten strach przełamać, bo chcę go wprowadzić do jadłospisu Poluni. Co dzień mówię "jutro", obym szybko się zdecydowała! Zwłaszcza, że Twoje danie wygląda bardzo apetycznie Słodka Mamo! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję:) Nie ma się czego obawiać - królik jest pyszny! Ale dla malucha to lepszy będzie królik duszony z marchewką.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...