czwartek, 16 października 2014

lasagne z cukinii z mięsem z kurczaka i odchudzonym beszamelem.




Lubicie lasagne? Ja też... niestety w tradycyjnym wydaniu raczej nie pasuje do diety cukrzycowej.
Dobra wiadomość dla Słodkich Mam - znalazłam sposób. Lasagne z cukinii z mięsem z kurczaka i odchudzonym beszamelem nie jest możne idealnym substytutem tradycyjnej ale zapewniam Was, że jest równie pyszna! Do beszamelu użyłam mąki z amarantusa ale możecie wykorzystać też np. żytnią czy pełnoziarnistą z orkiszu.


Składniki: 
zmielone mięso z piersi z kurczaka (50-60dkg) 
puszka pomidorów 
3 średnie cukinie
dwie łyżeczki ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
dwa ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
pół kulki mozzarelli light
60ml oliwy z oliwek
300ml maślanki
sól 
3 łyżki mąki z amarantusa (możesz ją kupić np. tutaj) 

Sposób przygotowania: 
Drobno posiekany czosnek zeszklić na oliwie, dodać mięso i lekko podsmażyć. Kiedy mięso nie będzie już surowe dodać pomidory i przyprawy i dusić aż sos się zredukuje. (Musi naprawdę dobrze odparować inaczej nasza zapiekanka zamieni się w zupę). 
Cukinię pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. pół centymetra. Obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut i odcedzić. 
W małym garnku rozgrzać oliwę i dosypywać powoli mąkę cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie się pienić powoli dolewać maślankę nadal mieszając aż zgęstnieje. 
W żaroodpornym naczyniu układać na przemian warstwy cukinii, beszamelu i sosu mięsno-pomidorowego. Posypać startą mozzarellą light. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C (najlepiej z termoobiegiem) i zapiekać ok. 30 minut. Smacznego!





11 komentarzy:

  1. Dzisiaj zrobiłam, naprawdę pyszne danie i cukier jak marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no to rewelacyjnie! Spróbuj jeszcze zapiekanki z bakłażanem - też pyszna:) http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/zapiekanka-miesna-z-grillowanym.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że powstał Twój blog. Mogę nawet powiedzieć, że uratowałaś mi życie:) od jakiegoś 1,5 miesiąca jestem na diecie cukrzycowej i powiem szczerze, że 90% moich posiłków to są Twoje przepisy:) jeżeli chodzi o desery to korzystam w 100% z Twoich przepisów:) naprawdę nie wiem jakbym funkcjonowała, gdyby nie ten blog:) bardzo lubię słodycze, dlatego Twoje deserowe inspiracje są dla mnie wybawieniem:) naprawdę bardzo Ci dziękuję:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Ja oczywiście nie miałam mięsa z kurczaka, tylko zwykłe mielone, a mozzarella nie była light, a wyniki cukru super ;-) przy okazji porcja mi wyszła dla dwóch osób na dwie kolacje :-) tylko teraz słodkie za mną chodzi ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super, że cukier w normie:) a na słodkie zajrzyj do zakładki desery:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba wezmę zwolnienie z pracy i zacznę się rozwijać kulinarnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super smakuje. Cukier 90:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja. Chetnie zrobię
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała propozycja.
    Chętnie spróbuje
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  10. Chociaż maślankę uwielbiam, nie byłam przekonana do beszamelu z niej. Ale lasagne wyszła REWELACYJNIE PYSZNA i cukry są po niej ok. Pół mi jej jeszcze zostało i nie mogę się teraz powstrzymać, żeby jej nie dzióbać ;) Z pewnością jeszcze nie raz do niej wrócę, nawet gdy cukrzycę będę miała już za sobą. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...