środa, 9 lipca 2014

chłodnik litewski na bogato :)

Idealny na upały. W lodówce wytrzyma 2-3 dni, przepis na ok. 6 porcji.


Składniki:
1 średni burak: 120 g
2 ząbki czosnku: 10 g
pęczek rzodkiewki: 170 g
garść szczypiorku: 35 g
kefir : 700 g
Woda: 350 ml
garść koperku: 50 g
pęczek botwinki: 270 g
4-5 ogórków: 200 g

Sposób przygotowania:
Buraki obrać pokroić na kawałki i zalać wodą. gotować 15 minut, przestudzić, zblendować. Dodać botwinkę, zagotować. wystudzić. dosypać koper, szczypior, starte ogórki i rzodkiewkę. Dolać kefiry i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą. Wstawić do lodówki na min 3-4h.

1 porcja - 300 g
Wartość energetyczna:
90 kcal
Białko:
6 g
Węglowodany:
10 g
Tłuszcz:
3 g

Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...