Bardzo lekki sernik bez dodatku cukru. Doskonały deser, który nie
zaburza dozwolonych proporcji węglowodanów, a jednocześnie słodki i bardzo
smaczny.
Porcja na 1 miseczkę w sam raz na II
śniadanie albo podwieczorek.
Składniki:
- wydrylowane czereśnie 80g
- jogurt naturalny 150g
- migdały w płatkach 10g
- 2 łyżeczki żelatyny - 8g
Sposób przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 100ml wody i zostawić
do wystudzenia mieszając od czasu do czasu.
Czereśnie wydrylować, dodać jogurt i
migdały w płatkach i wszytko razem zblendować (albo nie jeśli ktoś lubi kawałki
owoców;). Dolać wystudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie, przelać do
miseczki i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem można posypać np. zarodkami pszennymi Smacznego.
1 porcja - 300 g
|
|
Wartość energetyczna :
|
274,23 kcal
|
Białko:
|
18,48 g
|
Węglowodany:
|
23,22 g
|
Tłuszcz:
|
11,82 g
|
Super! Dawaj więcej przepisów na desery, tego najbardziej mi brakuje, a od początku diety nie jadłam nic poza jogurtem i budyniem!
OdpowiedzUsuńsię robi... za chwilę wrzucę kanapki na słodko:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na urozmaicenie podwieczorków:) wiśnie można zamienić dowolnym owocem - z borówką i brzoskwinią już przetestowane :) pyszne!
OdpowiedzUsuńsuper, że podpasowało:) spróbuj z malinami! to dopiero poezja smaku...
OdpowiedzUsuń