Wczorajszy zaległy obiad -
królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii. Do tego chrupiąca papryka,
pomidorek, świeżutkie młode listki szpinaku i pieczona cukinia.
Jeśli miałby to być obiad dla cukrzycowej mamy to troszkę za mało węglowodanów więc przydałoby się dorzucić troszkę kaszy albo pieczywo.
Jeśli miałby to być obiad dla cukrzycowej mamy to troszkę za mało węglowodanów więc przydałoby się dorzucić troszkę kaszy albo pieczywo.
Składniki:
pół papryki żółtej:
60 ggarść świeżego szpinaku: 20 g
mała dorada: 170 g
pół pomidora: 40 g
pół cukinii: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5g
pół cytryny
sól, ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Wypatroszoną doradę, skropić cytryną, posolić i posypać ziołami i ulubionymi przyprawami (w środku też:). Na wierzch położyć 2 plasterki cytryny, skropić odrobiną oliwy. Zawinąć w folię. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Razem z rybą (ale już bez folii) podpiec cukinię. Ułożyć na talerzyku z pozostałymi warzywami.
1 porcja - 395 g
|
|
Wartość energetyczna:
|
255 kcal
|
Białko:
|
38 g
|
Węglowodany:
|
8 g
|
Tłuszcz:
|
7,5 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz