poniedziałek, 28 lipca 2014

królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii

Wczorajszy zaległy obiad -  królowa Adriatyku - dorada pieczona w folii. Do tego chrupiąca papryka, pomidorek, świeżutkie młode listki szpinaku i pieczona cukinia.
Jeśli miałby to być obiad dla cukrzycowej mamy to troszkę za mało węglowodanów więc przydałoby się dorzucić troszkę kaszy albo pieczywo.


Składniki:
pół papryki żółtej: 60 g
garść świeżego szpinaku: 20 g
mała dorada: 170 g
pół pomidora: 40 g
pół cukinii: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5g
pół cytryny
sól, ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Wypatroszoną doradę, skropić cytryną, posolić i posypać ziołami i ulubionymi przyprawami (w środku też:). Na wierzch położyć 2 plasterki cytryny, skropić odrobiną oliwy. Zawinąć w folię. Piec ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. Razem z rybą (ale już bez folii) podpiec cukinię. Ułożyć na talerzyku z pozostałymi warzywami.








1 porcja - 395 g
Wartość energetyczna:
255 kcal
Białko:
38 g
Węglowodany:
8 g
Tłuszcz:
7,5 g


Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...