Ekspresowe ciasteczka bez białej mąki, jajek i masła. Bazą są starte jabłka, amarantus dodaje orzechowego posmaku. Łatwe i szybkie - doskonałe jako przekąska.
Z podanych składników wychodzi ok. 30 małych ciasteczek. W moim przypadku za jedną porcję uznaję 10 ciasteczek.
Z podanych składników wychodzi ok. 30 małych ciasteczek. W moim przypadku za jedną porcję uznaję 10 ciasteczek.
Składniki:
5 niedużych jabłek
3 łyżeczki ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
szklanka mąki z amarantusa (możesz ją kupić np. tutaj)
pół szklanki mąki migdałowej albo siekanych migdałów (możesz je kupić np. tutaj)
5 łyżek oleju sezamowego (możesz go kupić np. tutaj)
szklanka amarantusa ekspandowanego (możesz go kupić np. tutaj
)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce na mus. Zmieszać z pozostałymi składnikami. Powinna wyjść wilgotna masa - trochę gęstsza niż ciasto na naleśniki. Na arkusz papieru do pieczenia wykładamy łyżeczką kulki ciasta i spłaszczamy. Pieczemy ok. 35 minut w 140c z termoobiegiem w połowie pieczenia delikatnie przewracając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz