Pizza to moje marzenie od 2 miesięcy - ale niestety mąka pszenna zakazana:( Postanowiłam więc zrobić zdrowszą, warzywną wersję: placek na spodzie cukiniowym, który chociaż na chwilę zaspokoił moją zachciankę. Idealny na kolację i dość szybki w przygotowaniu.
Dodatki mogą być dowolne - ważne żeby nie było ich za dużo bo zamiast ciasta powstanie nam pływająca masa.
Dodatki mogą być dowolne - ważne żeby nie było ich za dużo bo zamiast ciasta powstanie nam pływająca masa.
Składniki:
1 średnia cukinia
3/4 szklanki otrębów owsianych (możesz je kupić np. tutaj)
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1/3 szklanki zmielonych ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, solimy i odstawiamy na kilka minut. Odlewamy sok, dodajemy otręby, jajko, przyprawy i słonecznik i dokładnie mieszamy. Papier do pieczenia smarujemy oliwą, wykładamy na niego masę tak aby powstał cienki placek. Pieczemy ok. 25 - 30 minut w 200C z termoobiegiem.
Ciekawy pomysł. Fajnie, że potrafisz sobie poradzić z zakazanymi potrawami i sprostać swoim zachciankom:) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji włoskiej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję:) oby jak najwięcej przepisów pysznych w włoskiej akcji bo już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła wypróbować.
UsuńSuper przepis. Koniecznie musze sprobowac. Dziekuje serdecznie i pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńdziękuję i życzę smacznego:)
UsuńA próbowałaś pizzy na spodzie z bakłażana? Polecam!!!
OdpowiedzUsuńnie... a bakłażana lubię jeszcze bardziej niż cukinię:) podrzucisz przepis?
OdpowiedzUsuń