Ogórki małosolne – polski klasyk:) chrupiąca, idealna przegryzka
dla słodkiej mamusi – według mojego diabetologa można je jeść w zasadzie bez
ograniczeń z czego skwapliwie korzystam:)
Przepis banalny – ważne w nim jest tylko żeby ogórki robić w
szklanym albo kamionkowym naczyniu i nie zakręcać (przykryć np. talerzykiem). Po zalaniu wrzącą wodą
gotowe są już następnego dnia.
Składniki:
małe, twarde ogórki gruntowe
koper ( z kwiatami)kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
kilka ząbków czosnku
woda
sól (1,5 łyżki stołowej na litr wody)
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. W naczyniu
układamy koper, chrzan, czosnek i ogórki. Zalewamy wrzącą wodą z solą. I już :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz