wtorek, 5 sierpnia 2014

chrupiące ogórki małosolne


Ogórki małosolne – polski klasyk:) chrupiąca, idealna przegryzka dla słodkiej mamusi – według mojego diabetologa można je jeść w zasadzie bez ograniczeń z czego skwapliwie korzystam:)
Przepis banalny – ważne w nim jest tylko żeby ogórki robić w szklanym albo kamionkowym naczyniu i nie zakręcać (przykryć np. talerzykiem). Po zalaniu wrzącą wodą gotowe są już następnego dnia.

Składniki:

małe, twarde ogórki gruntowe
koper ( z kwiatami)
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
kilka ząbków czosnku
woda
sól (1,5 łyżki stołowej na litr wody)


Przygotowanie:



Ogórki dokładnie myjemy i usuwamy szypułki. W naczyniu układamy koper, chrzan, czosnek i ogórki. Zalewamy wrzącą wodą z solą. I już :)


Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...