wtorek, 5 sierpnia 2014

makaron z aromatycznym kurczakiem w sosie szpinakowym


Bardzo aromatyczne i sycące danie: makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym.
Używam zwykłego makaronu pszennego, mimo, że ciężarnym z cukrzycą polecany jest raczej pełnoziarnisty. Nie zauważyłam jednak żadnej różnicy w poziomie cukru więc od czasu do czasu pozwalam sobie na tą małą rozpustę. Nie polecam też rezygnowania z masła - mała ilość nie powinna zaszkodzić, a tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku przypraw.

Składniki:

2 ząbki czosnku: 5 g
pierś z kurczaka: 250 g
2 łyżeczki masła: 10 g
łyżka jogurtu greckiego light: 20 g
opakowanie mrożonego szpinaku: 225 g
gniazdko makaronu: 50 g



Słowo o przyprawach:
podstawą tego dania są właśnie przyprawy. Ja używam takiego zestawu ale proponuję dobrać sobie swoje ulubione. Na pewno trzeba użyć ich dość dużoJ Na upartego może być gotowa mieszanka curry.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w niewielkie kawałki i marynujemy w przyprawach przez minimum godzinę ale im dłużej tym lepiej. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy i kurczaka.Kiedy się zrumieni dodajemy szpinak i zmniejszamy ogień. Dusimy aż płyn się zredukuje.

Makaron gotujemy al dente. Nakładamy sos i łyżkę jogurtu greckiego.  


1 porcja - 250 g
Wartość energetyczna:
320 kcal
Białko:
30 g
Węglowodany:
20 g
Tłuszcz:
13 g

3 komentarze:

  1. Czy rozszyfrowałabyś dla mnie co to za przyprawy? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Garam masala to indyjska mieszanka w skład, której wchodzą najczęściej drobnozmielone: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa.
    W słoiku są liście kafiru,obok szafran i suszone ostre papryczki. W torebce stoi zmielona na puder kolendra (ziarna).

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! :) Paula

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...