Bardzo proste ciasto –
lekko słodkie o wyraźnym cynamonowym smaku. Dla tych, którzy cynamonu nie lubią
proponuję zastąpić je kakao albo tartą skórką cytrynową.
Świetne też z domową nutellą z awokado (przepis znajdziesz tutaj) albo świeżymi owocami. Przepis na ok. 8 porcji.
Świetne też z domową nutellą z awokado (przepis znajdziesz tutaj) albo świeżymi owocami. Przepis na ok. 8 porcji.
Składniki:
3 jajka: 180g
2 małe jogurty naturalne: 300g
1/3 szklanki oleju sezamowego: 30g (możesz go kupić np. tutaj)
2 łyżeczki proszku do pieczenia: 10g
1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki z orkiszu: 160g
pół szklanki cukru brzozowego Ksylitolu: 50g (możesz go kupić np. tutaj)
szklanka mąki z amarantusa: 120g (możesz ją kupić np. tutaj)
dwie łyżeczki cynamonu: 10g
3 jajka: 180g
2 małe jogurty naturalne: 300g
1/3 szklanki oleju sezamowego: 30g (możesz go kupić np. tutaj)
2 łyżeczki proszku do pieczenia: 10g
1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki z orkiszu: 160g
pół szklanki cukru brzozowego Ksylitolu: 50g (możesz go kupić np. tutaj)
szklanka mąki z amarantusa: 120g (możesz ją kupić np. tutaj)
dwie łyżeczki cynamonu: 10g
Sposób
przygotowania:
Jajka ubić z
ksylitolem na sztywną masę. Zmieszać wszystkie suche składniki,
dodać olej i jogurt, wymieszać. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180C
1 porcja - 100 g
|
|
Wartość energetyczna:
|
220 kcal
|
Białko:
|
9 g
|
Węglowodany:
|
28 g
|
Tłuszcz:
|
10 g
|
Wygląda MEGA! :)
OdpowiedzUsuńPiecze się :)
OdpowiedzUsuń