sobota, 16 sierpnia 2014

cynamonowe ciasto jogurtowe z mąki z amarantusa i orkiszowej



Bardzo proste ciasto – lekko słodkie o wyraźnym cynamonowym smaku. Dla tych, którzy cynamonu nie lubią proponuję zastąpić je kakao albo tartą skórką cytrynową.
Świetne też z domową nutellą z awokado (przepis znajdziesz tutaj) albo świeżymi owocami. Przepis na ok. 8 porcji. 




Składniki:
3 jajka: 180g
2 małe jogurty naturalne: 300g
1/3 szklanki oleju sezamowego: 30g (możesz go kupić np. tutaj)
2 łyżeczki proszku do pieczenia: 10g 

1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki z orkiszu: 160g
pół szklanki cukru brzozowego Ksylitolu: 50g (możesz go kupić np. tutaj)
szklanka mąki z amarantusa: 120g (możesz ją kupić np. tutaj)
dwie łyżeczki cynamonu: 10g



Sposób przygotowania:
Jajka ubić z ksylitolem na sztywną masę. Zmieszać wszystkie suche składniki, dodać olej i jogurt, wymieszać. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180C




1 porcja - 100 g
Wartość energetyczna:
220 kcal
Białko:
9 g
Węglowodany:
28 g
Tłuszcz:
10 g

Lato w pełni!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...