czwartek, 28 sierpnia 2014

dorsz koperkowo-cytrynowy



Jak już pewnie udało się Wam zorientować uwielbiam ryby:) więc dziś w menu także ryba i po raz kolejny w wersji z piekarnika. Ponieważ sił już coraz mniej moje obiady staram się robić w wersjach ekspresowych - tak żeby jak najmniej się narobić:) A więc dziś w menu dorsz koperkowo-cytrynowy z zieloną fasolką i kaszą jęczmienną. 



Składniki: 

filet z dorsza 
koperek suszony
sól
oliwa z oliwek 
cytryna


Sposób przygotowania: 

Kawałek folii aluminiowej smarujemy oliwą, układamy filet z dorsza, solimy, posypujemy koperkiem, skrapiamy cytryną i oliwą, układamy plasterki cytryny i zawijamy. Pieczemy ok 20 minut w 140C. Mięso dorsza piecze się bardzo szybko i ma tendencję do wysychania dlatego ważne jest żeby pokropić oliwą też z wierzchu, szczelnie zawinąć i nie przesadzić z temperaturą i czasem pieczenia. 



Dzień polskiej żywności 2014 Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...