piątek, 29 sierpnia 2014

grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli



Cielęcina jest obok drobiu i ryb szczególnie polecana kobietom w ciąży, zwłaszcza tym z cukrzyca ciążową. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego żelaza więc chociaż do najtańszych nie należy :( Warto po nią sięgać także w przypadku ciążowej anemii. Kotleciki cielęce marynowane w szałwii z nutką chilli to prawdziwa poezja smaku.
Polecam przygotować martynatę przynajmniej 3-4h przed grilllowaniem żeby mięsko zdążyło dobrze przejść. 



Składniki: 

4 kotleciki z górki cielęcej z kostką 
stołowa łyżka suszonej szałwii
pół łyżeczki chilli w proszku (dla odważnych można i więcej)
2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
kilka kropel soku z cytryny


Sposób przygotowania: 

Szałwię i chilli i cytrynę mieszamy z oliwą z oliwek i sosem sojowym. Marynatą smarujemy kotleciki i wkładamy do lodówki na 3-4h. Kotleciki grillujemy na mocno rozgrzanym grillu (albo patelni grillowej) po ok. 5 minut z każdej strony. 



Grillowanie 2014 Sztuka mięsa edycja letnia Dzień polskiej żywności 2014 Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...