Przyszłe mamy często borykają się z problemem niedoborów
żelaza. Anemia czyli niedokrwistość dotyczy ok. 40% kobiet w ciąży. Aby uniknąć
suplementacji żelaza, która często wiąże się chociażby z przykrymi objawami ze
strony układu pokarmowego warto zadbać o to aby w diecie znalazły się produkty
bogate w ten pierwiastek. Do mojej diety na stałe weszła już natka pietruszki,
którą dosypuję gdzie tylko się da. Od czasu do czasu serwuję sobie także
prawdziwą witaminową bombę – koktajl z gruszki i pietruszki.
Składniki:
szklanka zimnej wody mineralnej
sok z połowy limonki/ cytryny
dojrzała gruszka
pół pęczka natki pietruszki
sok z połowy limonki/ cytryny
dojrzała gruszka
pół pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na
gładki koktajl. Jeśli gruszka była mało słodka można dodać odrobinę ksylitolu lub listek stewii.
Myślę, że bez dodatku wody koktajl byłby zdecydowanie lepszy. Uwielbiam owoce i warzywa, ale jak dla mnie mdłe i po prostu nie smaczne.
OdpowiedzUsuńA dla mnie pychota! I mojemu trzylatkowi bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuń