Kasza jaglana ma dość wysoki IG - 71 więc
nie dla wszystkich Słodkich Mam będzie odpowiednim wyborem. Ja nie
zaobserwowałam jednak u siebie skoku cukru więc polecam po prostu wypróbować na
małej porcji jak zadziała. Kasza jaglana zawiera krzemionkę,która poprawia
stan włosów, skóry i paznokci oraz zapobiega odwapnianiu kości. Budyń z
jaglanki jest też doskonałym lekarstwem na zgagę dzięki zasadotwórczym
właściwościom kaszy jaglanej.
Przepis na cztery małe porcje.
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
półtorej szklanki mleka migdałowego bez cukru (możesz je kupić np. tutaj)
dwie łyżki stołowe kakao
łyżka stołowa ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
garść płatków migdałowych do
posypania
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na
opakowaniu skracając czas o ok. 5 minut. Odlewamy wodę i dodajemy mleko
migdałowe i dalej gotujemy na małym ogniu. Ciągle mieszając wsypujemy kakao i
ksylitol. Blendujemy na w miarę gładką masę, przelewamy do pucharków i
posypujemy migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz