środa, 20 sierpnia 2014

czekoladowy budyń z kaszy jaglanej


Kasza jaglana ma dość wysoki IG - 71 więc nie dla wszystkich Słodkich Mam będzie odpowiednim wyborem.  Ja nie zaobserwowałam jednak u siebie skoku cukru więc polecam po prostu wypróbować na małej porcji jak zadziała. Kasza jaglana zawiera krzemionkę,która poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz zapobiega odwapnianiu kości. Budyń z jaglanki jest też doskonałym lekarstwem na zgagę dzięki zasadotwórczym właściwościom kaszy jaglanej.

Przepis na cztery małe porcje.

Składniki: 
szklanka kaszy jaglanej
półtorej szklanki mleka migdałowego bez cukru (możesz je kupić np. tutaj)
dwie łyżki stołowe kakao 
łyżka stołowa ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
garść płatków migdałowych do posypania 

Sposób przygotowania: 
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu skracając czas o ok. 5 minut. Odlewamy wodę i dodajemy mleko migdałowe i dalej gotujemy na małym ogniu. Ciągle mieszając wsypujemy kakao i ksylitol. Blendujemy na w miarę gładką masę, przelewamy do pucharków i posypujemy migdałami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...