Absolutny hit! Smakuje zupełnie jak nutella ale jest
bezpieczny w cukrzycy (przynajmniej u mnie cukry jak marzenie). Aksamitny krem, który nadaje się idealnie do kanapek ale
także np. z owocami jako deser.
U mnie dziś z porzeczkami mrożonymi i płatkami migdałów. Nie dajcie się zniechęcić niecodziennemu składnikowi – avocado. Mus jest po prostu przepyszny. Można go dodatkowo urozmaicić np. przyprawą korzenną do pierników albo grzańca – oczywiście taką bez cukru:)
U mnie dziś z porzeczkami mrożonymi i płatkami migdałów. Nie dajcie się zniechęcić niecodziennemu składnikowi – avocado. Mus jest po prostu przepyszny. Można go dodatkowo urozmaicić np. przyprawą korzenną do pierników albo grzańca – oczywiście taką bez cukru:)
Składniki (na dwie porcje):
Dojrzałe awokado (musi być naprawdę miękkie, jak masło z twardego wychodzi paskudne)
Dwie łyżeczki ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
Dwie łyżeczki kakao
5 łyżek mleka np. migdałowego albo sojowego
Dwie łyżeczki ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
Dwie łyżeczki kakao
5 łyżek mleka np. migdałowego albo sojowego
Sposób przygotowania:
Obrane awokado mieszamy z resztą składników i miksujemy na
gładką masę. Smarujemy pieczywo albo układamy z owocami. Smacznego.
O mamusiu <3 Muszę jutro gdzieś dorwać dojrzałe awokado :))))
OdpowiedzUsuńjest obłędne! a jak nie znajdziesz dojrzałego to kup banana :D tylko go nie zjedz bo ma wysoki IG. ładujesz awokado z bananem do torby papierowej, chowasz na dno szafki i następnego dnia masz dojrzałe jak marzenie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam i będę szamać z omletem na śniadanie :) Kupiłam jeszcze 2 na zapas ;) Muszę kupić ksylitol, bo stewia ma dziwny posmak, ale i tak wyszło super :) A zamiast banana może być jabłko, bo one wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie owoców, tyle zapamiętałam z botaniki na studiach :D
OdpowiedzUsuńPycha! Ten mus uratował mi życie ;) Dzięki, że się podzieliłaś tymi wszystkimi przepisami!
OdpowiedzUsuń