poniedziałek, 4 sierpnia 2014

roladki cielęce z pomidorami suszonymi i szpinakiem


Dziś znowu danie z grilla elektrycznego. Zakochałam się w tym urządzeniu, pozwala na przygotowanie posiłku prawie bez tłuszczu i ekspresowo. A do tego mięso wychodzi chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Każdej mamie z cukrzycą ciążową polecam zaopatrzenie się w ten wynalazek. Roladki cielęce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Składniki:
garść listków świeżego szpinaku: 30 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5 g
6 małych kotlecików cielęcych: 200 g
6 suszonych pomidorów: 20 g (mogą być w oleju ale wtedy polecam opłukać przed użyciem żeby pozbyć się tłuszczu)
pół łyżeczki pieprzu: 3 g
pół łyżeczki soli: 3 g


Sposób przygotowania:
Kotleciki cielęce rozbijamy lekko tłuczkiem i solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdy kotlecik nakładamy listki świeżego szpinaku i po jednym pomidorku odsączonym z zalewy. Zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Kładziemy na grillu elektrycznym i grillujemy z każdej strony po kilka minut, tak żeby na zewnątrz mięso się zrumieniło, a w środku pozostało mięciutkie.





1 porcja - 280 g
Wartość energetyczna:
330 kcal
Białko:
43 g
Węglowodany:
12 g
Tłuszcz:
6 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...