sobota, 30 sierpnia 2014

rosół z lanymi kluseczkami z otrębów


Tradycyjny polski rosół to było dokładnie to na co dziś miałam ogromną ochotę. Problem powstał oczywiście w dodatkach - sam rosół - mało pożywny, gotowana marchew - za wysoki indeks, makaron - nie wskazany w cukrzycowej diecie, ziemniaki podobnie. Przed cukrzycą często jadłam rosołek z lanymi kluseczkami - tym razem nie odważyłam się jednak na mąkę. Jak się jednak okazuje lane kluski można zrobić także z ... otrębów!
Wychodzą zdecydowanie delikatniejsze od  mącznych - taka lekka chmurka na powierzchni zupy. W smaku nie ustępują jednak w niczym wersji tradycyjnej. Polecam zarówno do rosołu jak i innych klarownych zup. 


Składniki: 

2 uda z kurczaka
150 g wołowiny rosołowej
włoszczyzna
cebula
listek laurowy
kilka ziarenek pieprzu 
sól
natka pietruszki do posypania
jajko
łyżka otrębów pszennych (możesz je kupić np. tutaj)
łyżka otrębów owsianych (możesz je kupić np. tutaj)


Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać, mięso umyć i włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Dodać cebulę, listek laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu minimum 2h. Pod koniec gotowania dodać sól. Odlać 2-3 łyżki wazowe do małego garnka. W innym naczyniu dokładnie wymieszać otręby i jajko. Rosół w małym garnku doprowadzić do wrzenia i wlać do niego masę jajeczno - otrębową. Wlać do miseczki, posypać natką pietruszki.


Dzień polskiej żywności 2014

2 komentarze:

  1. mam pytanie: jaki rodzaj włoszczyzny mam dodać, jaka ilość tej włoszczyzny ? czy cebula ma byc opalona? ile wody nalac do tego dużego garnka??

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli lubisz opaloną to daj opaloną ja nie lubię. Jako włoszczyznę rozumiem pakiecik 2-3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek z 10cm pora i kawałek selera. A wody nalej tyle żeby przykryła wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...