niedziela, 3 sierpnia 2014

sos jogurtowo - ogórkowy z nutką mięty


Ekspresowy, orzeźwiający sos ogórkowy idealny np. do grillowanych kotlecików z indyka (przepis tutaj). Najlepiej smakuje schłodzony, po 2-3h w lodówce.


Składniki:


ząbek czosnku: 3 g

2/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego: 100 g
ogórek gruntowy: 60 g
ogórek małosolny: 100 g 
szczypta soli i odrobina pieprzu 
3 listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:


Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobniutko posiekaną miętę, sól, pieprz i jogurt naturalny. 

Albo wrzucamy wszystkie składniki do blendera i cała robota zajmuje nam 30 sekund:) 




Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...