Grillowane kotleciki z indyka z otrębami. Lekkie i zdrowe, a dzięki otrębom przemycamy też trochę błonnika. Idealne na letni obiad np. z sosem ogórkowym (przepis tutaj), ale też na kanapkę.
Z podanych składników wychodzi 12-15 małych kotlecików. Wygodnie jest je formować w miarę płaskie – szybciej się grillują i mięso nie wysycha.
Składniki:
mała cebula: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5 g
4 łyżki otrębów owsianych: 20 g
łyżeczka suszonego estragonu – 5g
pół piersi z indyka: 250 g
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka zmielić z cebulką. Dodać jajko, otręby, sól, pieprz i estragon. Uformować małe kotleciki. Dokładnie wymieszać. Grilla elektrycznego posmarować oliwą i układać kotleciki - grillować z obu stron po ok. 5 minut.
1 porcja - 150 g
|
|
Wartość energetyczna:
|
230 kcal
|
Białko:
|
26 g
|
Węglowodany:
|
6 g
|
Tłuszcz:
|
11 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz