niedziela, 3 sierpnia 2014

grillowane kolteciki z indyka z estragonem


Grillowane kotleciki z indyka z otrębami. Lekkie i zdrowe, a dzięki otrębom przemycamy też trochę błonnika. Idealne na letni obiad np. z sosem ogórkowym (przepis tutaj), ale też na kanapkę.
Z podanych składników wychodzi 12-15 małych kotlecików. Wygodnie jest je formować w miarę płaskie – szybciej się grillują i mięso nie wysycha.

Składniki:

1 jajko: 60 g
mała cebula: 100 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5 g
4 łyżki otrębów owsianych: 20 g 
łyżeczka suszonego estragonu – 5g 
pół piersi z indyka: 250 g

Sposób przygotowania:


Pierś z indyka zmielić z cebulką. Dodać jajko, otręby, sól, pieprz i estragon. Uformować małe kotleciki. Dokładnie wymieszać. Grilla elektrycznego posmarować oliwą i układać kotleciki - grillować z obu stron po ok. 5 minut.





1 porcja - 150 g
Wartość energetyczna:
230 kcal
Białko:
26 g
Węglowodany:
6 g
Tłuszcz:
11 g



Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...