sobota, 13 września 2014

domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu


Dziś przepisy dwa bo żeby zrobić pizzę (spójrz tutaj) potrzebowałam sosu pomidorowego. Nie ufam gotowym sosom, w większości z nich znajduje się cukier i niepotrzebne konserwanty. A że sezon na świeże pomidory trwa to zdecydowanie wolę zrobić własny, domowy sosik do pizzy albo makaronu.

Składniki:
5-6 dużych, mięsistych i dojrzałych pomidorów (w ostateczności puszka gotowych i obranych)
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
garść listków posiekanej bazylii (albo łyżeczka suszonej)

Sposób przygotowania:

Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do garnka. Dodajemy pomidory i dusimy mieszając aż sos zgęstnieje. Dosypujemy świeżą bazylię, mieszamy i gotowe:)


Pora na pomidora! Kulinarna pamiątka z wakacji 2014 Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Pewnie smakuje niesamowicie. My z reguły korzystamy w ketchupu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no dla mnie ketchup odpada - wywaliłby mi cukier w kosmos:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też wolę własny sos - w tym roku zrobiłam sobie passatę do słoiczków. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za udział w akcji "Kulinarna pamiątka z wakacji 2014".
    Pozdrawiam
    Śnieżka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...