Dziś przepisy dwa bo żeby zrobić pizzę (spójrz tutaj) potrzebowałam sosu pomidorowego. Nie ufam gotowym sosom, w większości z nich znajduje się
cukier i niepotrzebne konserwanty. A że sezon na świeże pomidory trwa to zdecydowanie
wolę zrobić własny, domowy sosik do pizzy albo makaronu.
Składniki:
5-6 dużych, mięsistych i dojrzałych pomidorów (w
ostateczności puszka gotowych i obranych)
ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
garść listków posiekanej bazylii (albo łyżeczka suszonej)
Sposób przygotowania:
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy na
małe kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę do
garnka. Dodajemy pomidory i dusimy mieszając aż sos zgęstnieje. Dosypujemy świeżą
bazylię, mieszamy i gotowe:)
Pewnie smakuje niesamowicie. My z reguły korzystamy w ketchupu :)
OdpowiedzUsuńno dla mnie ketchup odpada - wywaliłby mi cukier w kosmos:D
OdpowiedzUsuńJa też wolę własny sos - w tym roku zrobiłam sobie passatę do słoiczków. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji "Kulinarna pamiątka z wakacji 2014".
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Śnieżka