sobota, 13 września 2014

mini pizze na spodzie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej


Dziewczyny z wizażowego forum Słodkich Mam narobiły mi takiej ochoty na pizzę, że postanowiłam podjąć wyzwanie i spróbować zrobić zdrowszą wersję włoskiego placka. Tym razem zaryzykowałam pełnoziarnistą mąkę z orkiszu. Mimo obaw, że ciasto nie wyrośnie i będzie gumowate wyszło dokładnie takie jak trzeba – cieniutkie i chrupiące.
Podanych składników wystarczyło na 3 nieduże placki – przekroczyłam tu trochę normę WW bo sama mąka to 5,3 wymiennika (o wymiennikach możesz poczytać tutaj) ale cukry zmieściły się w normie więc chyba od czasu do czasu można spróbować:) Co ważne mąka pełnoziarnista jest bardziej sycąca od zwykłej więc 3 kawałek zjadłam już ledwo ledwo.

Co do dodatków: wrzućcie to co smakuje Wam na pizzy najbardziej uważając tylko, żeby nie były to zbyt tłuste i kaloryczne dodatki. Na boczek bym się nie odważyła ale chuda wędlinka drobiowa i sos ze świeżych pomidorów jak najbardziej. W mojej wersji pojawia się też mozzarella light (ok. 1/3 kulki), pieczarki, koktajlowe pomidorki i oliwki. 

Składniki: 
90g mąki pełnoziarnistej z orkiszu
(możesz ją kupić tutaj)
2g suchych drożdży
pół łyżeczki oliwy z oliwek 
szczypta soli
¼ łyżeczki cukru 
5-6 łyżek domowego sosu ze świeżych pomidorów (przepis tutaj
wybrane dodatki 

Sposób przygotowania: Droższe rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i dosypać cukier (nie próbujcie z ksylitolem – nie wyrosną). Odstawić na 15 minut aż zaczną pracować (czyli przynajmniej podwoją objętość). Przygotowany zaczyn dolać do mąki, dodać oliwę z oliwek, jeszcze pół szklanki ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Tu trzeba będzie troszkę popracować bo wyrabiać trzeba przynajmniej 10 minut. W razie potrzeby – jeśli ciasto jest za suche dolewać po odrobinie wody. Kulka ciasta powinna być sprężysta i nie przylepiać się do rąk. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na 2h żeby wyrosło. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i dzielimy na 3 porcje. Z każdej kulki formujemy okrągły,cieniutki, płaski placek – możecie sobie pomóc wałkiem. Smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy dodatki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C na 10-12 minut.


Kulinarna pamiątka z wakacji 2014 Włoskie smaki Dieta Śródziemnomorska Pora na pomidora!

9 komentarzy:

  1. Dziękuję za dodanie do akcji takiej oryginalnej pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny post :)

    pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, zdrowsza wersja pizzy. Dziękuję za kolejny przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę jeszcze o banner, żebym mogła dodać przepis do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ proszę pomidorowo aż miło:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie odnośnie tej pizzy, drożdże mogą być świeże czy powinny być sypkie ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...