piątek, 19 września 2014

kotlet jagnięcy z sosem kolendrowo-czosnkowym


Niedoceniana i mało w Polsce popularna jagnięcina w wielu krajach jest podstawą kuchni.  Nie zachęcam oczywiście do jedzenia jej codziennie - to mięso ma jednak sporo tłuszczu (porównywalnie z wieprzowiną). Warto o niej jednak od czasu do czasu pamiętać - jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B i tak potrzebnego kobietom w ciąży żelaza.  W mojej kuchni tym razem w towarzystwie prostego sosu czosnkowo - kolendrowego. Do tego sprawdzona kasza jęczmienna i grillowane warzywa - cukinia, bakłażan i pomidorki. Spróbujcie i oceńcie samodzielnie:) 

Składniki: 
średni kotlet jagnięcy (najlepiej z kostką) 
garść kolendry (możesz ją kupić np. tutaj)
ząbek czosnku
szczypta soli 
dwie łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania: 
Jagnięcinę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na rozgrzanym i posmarowanym oliwą elektrycznym grillu albo patelni grillowej. Grillujemy w zależności od grubości kotleta 5-10 minut po każdej stronie. Solimy dopiero po skończeniu grillowania. 
Sos: blendujemy kolendrę, ząbek czosnku i oliwę z oliwek. 


Kuchnia gruzińska 2014 Kulinarna pamiątka z wakacji 2014

2 komentarze:

  1. mmm... pyszna propozycja na sobotni poranek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...