wtorek, 25 listopada 2014

gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem z indyka i pomidorami suszonymi


Tradycyjne gołąbki ociekające tłuszczem w gęstym pomidorowym sosie to raczej nie jest dobre danie dla mamy z ciążową cukrzyca. Ale ich odchudzona wersja, czemu nie? W tym przepisie wykorzystałam kapustę pekińską (niski IG) i mięsko mielone z indyka. Smaczne danie idealne dla słodkiej Mamy:)
Oczywiście nie dodałam do farszu białego ryżu (do tradycyjnych też nie dodaję) ale jeśli bardzo chcecie jako wypełniacz dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna. 


Składniki: 
pierś z indyka 
jajko
ulubione przyprawy (ja użyłam ziół prowansalskich i soli) 
kapusta pekińska 
cebula
4 ząbki czosnku 
łyżka oliwy z oliwek
2-3 suszone grzyby 
kilka suszonych pomidorków

Sposób przygotowania: 

Mięso z indyka mielimy, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulkę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko i chwilę wyrabiamy. Odcinamy końcówkę kapusty i delikatnie oddzielamy liście (warto wybierać taką, która ma mało białej części, a dużo zielonej). Liście wkładamy do wrzącej wody na 4-5 minut i po wyjęciu studzimy. Jeśli biała część liścia jest bardzo gruba delikatnie odcinamy nadmiar nożem. Na rozłożony liść układamy kulkę farszu i zawijamy w rulonik z brzegami do środka. Dno garnka smarujemy oliwą, układamy na niej 2-3 liście i ciasno wkładamy gołąbki. Grzyby kruszymy, dodajemy liść laurowy i odrobinę soli. Zalewamy wodą tak aby przykryła gołąbki i dusimy na wolnym ogniu około godziny. 


6 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł :) wypróbuję na pewno, bo wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają PYSZNIE:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda PYSZNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada apetycznie ! Na pewno skorzystam :)
    Zapraszam do mnie http://mamcia-daje-rade.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam gołąbki. Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...