Szybkie danie obiadowe - jako bazę wykorzystałam kaszę jęczmienną ale może
to być też np. gryczana albo brązowy ryż.
Z parmezanu można oczywiście zrezygnować :)
Z parmezanu można oczywiście zrezygnować :)
Składniki:
ser Parmezan: 10 g
łyżka stołowa oliwy z oliwek: 10 g
pół torebki kaszy
jęczmiennej: 50 g
5-6 pomidorów suszonych: 25 g (jeśli w oleju to
najpierw je umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem)
jeden kotlecik z
cielęciny: 130 g
średni pomidor : 100 g
4-5 garści szpinaku świeżego w liściach: 100 g
sól, przyprawy Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cielęcinę i pomidory pokroić w kostkę. Szpinak posiekać. Pomidory suszone pokroić w drobne kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cielęcinę dolać wody i dusić ok. 10 minut. Dodać pomidory i szpinak i poddusić jeszcze 5 minut. Posolić i dodać ulubione przyprawy (np. pieprz, bazylia, rozmaryn, oregano) dosypać ugotowaną kaszę, wymieszać. Na talerzu posypać tartym parmezanem.
1 porcja - 425 g
|
|
Wartość energetyczna:
|
530 kcal
|
Białko:
|
45 g
|
Węglowodany :
|
54 g
|
Tłuszcz :
|
16 g
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz