piątek, 11 lipca 2014

kasza z cielęciną, szpinakiem i pomidorami

Szybkie danie obiadowe - jako bazę wykorzystałam kaszę jęczmienną ale może to być też np. gryczana albo brązowy ryż.
Z parmezanu można oczywiście zrezygnować :) 

Składniki:
ser Parmezan: 10 g
łyżka stołowa oliwy z oliwek: 10 g
pół torebki kaszy jęczmiennej: 50 g
5-6 pomidorów suszonych: 25 g (jeśli w oleju to najpierw je umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem)
jeden kotlecik z cielęciny: 130 g
średni pomidor : 100 g
4-5 garści szpinaku świeżego w liściach: 100 g
sól, przyprawy 

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cielęcinę i pomidory pokroić w kostkę. Szpinak posiekać. Pomidory suszone pokroić w drobne kawałki. 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cielęcinę dolać wody i dusić ok. 10 minut. Dodać pomidory i szpinak i poddusić jeszcze 5 minut. Posolić i dodać ulubione przyprawy (np. pieprz, bazylia, rozmaryn, oregano) dosypać ugotowaną kaszę, wymieszać. Na talerzu posypać tartym parmezanem.

1 porcja - 425 g
Wartość energetyczna:
530  kcal
Białko:
45 g
Węglowodany :
54 g
Tłuszcz :
16 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...