Nie wiem gdzie natknęłam się na pierwotny przepis (tu wersja dostosowana dla cukrzyka) ale autorowi/autorce jestem niezmiernie wdzięczna. Maksymalnie czekoladowe brownie, które na dodatek nie podnosi cukru. Cukrzyca cukrzycą ale na zachcianki ciążowe to po prostu doskonały wynalazek.
Cukinia sprawia, że ciasto jest maksymalnie wilgotne, a jej indeks glikemiczny to 15 :) Z podanych składników wyjdzie ok. 5-6 porcji.
Składniki:
3 białka: 105 g
szklanka borówek: 70 g
łyżka oleju: 5 g
kakao: 20 g
pełnoziarnista mąka z orkiszu: 100 g
pół łyżeczki sody oczyszczonej: 3 g
3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu: 12 g (możesz go kupić np. tutaj)
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao: 30 g (polecam tą)
1 średnia cukinia: 300 g
Sposób przygotowania:
Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami. Piec ok. 50min w 180 stopniach.
Nie wiem gdzie natknęłam się na pierwotny przepis (tu wersja dostosowana dla cukrzyka) ale autorowi/autorce jestem niezmiernie wdzięczna. Maksymalnie czekoladowe brownie, które na dodatek nie podnosi cukru. Cukrzyca cukrzycą ale na zachcianki ciążowe to po prostu doskonały wynalazek.
Cukinia sprawia, że ciasto jest maksymalnie wilgotne, a jej indeks glikemiczny to 15 :) Z podanych składników wyjdzie ok. 5-6 porcji.
Składniki:
3 białka: 105 g
szklanka borówek: 70 g
łyżka oleju: 5 g
kakao: 20 g
pełnoziarnista mąka z orkiszu: 100 g
pół łyżeczki sody oczyszczonej: 3 g
3 łyżeczki cukru brzozowego Ksylitolu: 12 g (możesz go kupić np. tutaj)
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej min. 70% kakao: 30 g (polecam tą)
1 średnia cukinia: 300 g
Sposób przygotowania:
Białka z ksylitolem ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z mąką, kakao i sodą. Cukinię zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać olej, cukinię i pokrojoną drobno czekoladę. Włożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wierzch borówkami. Piec ok. 50min w 180 stopniach.
1 porcja - 120 g
|
|
Wartość energetyczna:
|
140 kcal
|
Białko:
|
7 g
|
Węglowodany:
|
18 g
|
Tłuszcz:
|
2,5 g
|


Dzisiaj robię, na bank :D A myślisz że zamiast ksylitolu można użyć stewii?
OdpowiedzUsuńpewnie można ale nie mam pojęcia ile...
OdpowiedzUsuńJa upiekłam dzisiaj. Mi smakuje i cukier po nim dobry :-D
OdpowiedzUsuńDzięki.
super:) bardzo się cieszę, ze się sprawdza.
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo mniam.:) Tylko nie urosło mi jak na zdjęciu, ale i tak bomba:)
OdpowiedzUsuńmożna bez cukinii?
OdpowiedzUsuńco można dać zamiast borówek?
OdpowiedzUsuń