piątek, 15 sierpnia 2014

kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa


Odchudzona wersja tradycyjnego schaboszczaka dopasowana dla mamy z cukrzycą ciążową. Nie wymaga smażenia i nie zawiera mąki pszennej. Dzięki mące amarantusowej panierka jest chrupiąca i ma lekko orzechowy smak.
Składniki na dwie porcje. U mnie dziś na obiad z fasolką szparagową i kaszą Quinoa.



Składniki:
łyżeczka oliwy z oliwek: 5g
jajko:60g

2 kotlety z chudego schabu 160g
szczypta pieprzu: 2g
szczypta soli: 2g
4 łyżki mąki z amarantusa: 30g (możesz ją kupić np. tutaj)


Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy lekko dłonią i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy widelcem. Panierujemy kotlety w mące, jajku i jeszcze raz w mace. Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy. Układamy kotleta i zapiekamy 15 minut w 180 C, delikatnie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.




1 porcja - 130 g
Wartość energetyczna:
240 kcal
Białko:
25 g
Węglowodany:
10 g
Tłuszcz:
12 g


Sztuka mięsa edycja letnia

4 komentarze:

  1. Nie nadążam za Tobą :D Mam jeszcze swoje pomysły i normalnie nie mam kiedy tego wszystkiego gotować, ale na całe szczęście mam trochę więcej jeszcze ciąży przed Tobą i na pewno większość zdążę wypróbować :) Schaboszczaki będą! Może w niedzielę ;) A może kiedy indziej, ale będą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Było pyszne. Dziękuję za super pomysł ☺ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...