Składniki:
3 ząbki czosnku: 8 g
duży bakłażan: 300 g
dwie łyżeczki oliwy
z oliwek: 10 g
puszka pomidorów
krojonych: 400 g
czubata łyżka bazylii
suszonej: 10 g
sól
Sposób
przygotowania:
Bakłażana kroimy w
kostkę lekko solimy i odkładamy na pół h na durszlak. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, wrzucamy bakłażana, pomidory w puszce i dolewamy pół szklanki
wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusimy ok. 20 minut,
dodajemy suszoną bazylię i dusimy jeszcze 5 minut.
Fajne, fajne :) Niby lubię bakłażana, ale jakoś do tej pory robiłam z niego tylko dietetyczną pizzę :D Muszę spróbować tego, bo uwielbiam wszelkie sosy. I nigdy nie nadziewałam, i podejrzewam że to mój wielki błąd - wielbłąd ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy. Uwielbiam bakłażany w towarzystwie pomidorów. Proszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła go dodać ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoznaczony:)
UsuńDziękuję :)
Usuń