Zainspirowane przepisem My Sweet Little Precious, która
też jest słodką mamą (jej wersja tutaj) lekkie jak chmurka placuszki idealne na
2 śniadanie.
W oryginalnym przepisie pojawia się mąka żytnia, która mi niestety nie służy i podnosi cukier:( Zastąpiłam ją więc pełnoziarnistą z orkiszu.
W oryginalnym przepisie pojawia się mąka żytnia, która mi niestety nie służy i podnosi cukier:( Zastąpiłam ją więc pełnoziarnistą z orkiszu.
Podane składniki na dwie porcje. U mnie dziś z sosem
borówkowym czyli zblendowanymi borówkami:)
Składniki:
3 jajka: 180 g
3 łyżki oleju: 30 g
dwie łyżki mąki z
orkiszu pełnoziarnistej: 20 g
4 łyżeczki
ksylitolu: 15 g (możesz go kupić np. tutaj)
1/3 szklanki mąki z
amarantusa: 40 g (możesz ją kupić np. tutaj)
duża łyżka jogurtu greckiego: 40 g
Sposób
przygotowania:
Obie mąki mieszamy z 2 łyżeczkami ksylitolu, jogurtem i żółtkami jaj na jednolitą masę. Z białek i reszty ksylitolu ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i delikatnie nakładamy nieduże placki grubości ok. 2cm. Smażymy po ok. 5 minut z obu stron.
Obie mąki mieszamy z 2 łyżeczkami ksylitolu, jogurtem i żółtkami jaj na jednolitą masę. Z białek i reszty ksylitolu ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i delikatnie nakładamy nieduże placki grubości ok. 2cm. Smażymy po ok. 5 minut z obu stron.
1 porcja - 160 g
Wartość energetyczna:
400 kcal
Białko:
17 g
Węglowodany:
27 g
Tłuszcz:
25 g
Super pomysł z borówkami! Dzisiaj robię szarlotkę i nie mogę się już doczekać :)))
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj. Do części ciast dodałam trochę startego jabłka do reszty pokruszony biały ser. Wyszły przepyszne a cukier po nich - idealny:) Nawet mój dwulatek jadł ze smakiem. Do końca ciąży zostało mi 10 tygodni, na pewno zagoszczą u mnie na stałe w menu.
OdpowiedzUsuńsuper, że się sprawdziły i cukier był dobry! Smacznego życzę i Tobie i dwulatkowi:)
OdpowiedzUsuń