piątek, 22 sierpnia 2014

lekkie placuszki z mąki amarantusowej i pełnoziarnistej z orkiszu bez cukru



Zainspirowane przepisem My Sweet Little Precious, która też jest słodką mamą (jej wersja tutaj) lekkie jak chmurka placuszki idealne na 2 śniadanie.
W oryginalnym przepisie pojawia się mąka żytnia, która mi niestety nie służy i podnosi cukier:( Zastąpiłam ją więc pełnoziarnistą z orkiszu.
Podane składniki na dwie porcje. U mnie dziś z sosem borówkowym czyli zblendowanymi borówkami:)


Składniki:
3 jajka: 180 g
3 łyżki oleju: 30 g
dwie łyżki mąki z orkiszu pełnoziarnistej: 20 g
4 łyżeczki ksylitolu: 15 g (możesz go kupić np. tutaj)
1/3 szklanki mąki z amarantusa: 40 g (możesz ją kupić np. tutaj)
duża łyżka jogurtu greckiego: 40 g



Sposób przygotowania:
Obie mąki mieszamy z 2 łyżeczkami ksylitolu, jogurtem i żółtkami jaj na jednolitą masę. Z białek i reszty ksylitolu ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy pianę z masą.  Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem  i delikatnie nakładamy nieduże placki grubości ok. 2cm. Smażymy po ok. 5 minut z obu stron.







1 porcja - 160 g
Wartość energetyczna:
400 kcal
Białko:
17 g
Węglowodany:
27 g
Tłuszcz:
25 g


Lato w pełni! Błękitne skarby lata!

3 komentarze:

  1. Super pomysł z borówkami! Dzisiaj robię szarlotkę i nie mogę się już doczekać :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj. Do części ciast dodałam trochę startego jabłka do reszty pokruszony biały ser. Wyszły przepyszne a cukier po nich - idealny:) Nawet mój dwulatek jadł ze smakiem. Do końca ciąży zostało mi 10 tygodni, na pewno zagoszczą u mnie na stałe w menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. super, że się sprawdziły i cukier był dobry! Smacznego życzę i Tobie i dwulatkowi:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...