czwartek, 7 sierpnia 2014

łódeczki z cukinii z lekko cytrynowym łososiem i kaszą Quinoa


Bardzo efektowne, a przy tym proste w wykonaniu danie. Kasza quinoa czyli po polsku komosa ryżowa (chociaż niewiele ma wspólnego z ryżem to raczej krewniak szpinaku i buraków) wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym IG 35 oraz wysoka zawartością lizyny aminokwasu, ważnego dla wzrostu tkanek. Dodatkowo jest też źródłem kwasów omega 3, witaminy E oraz wapnia i magnezu. To wszystko sprawia, że jest doskonała dla kobiet w ciąży i dzieci.
Oczywiście można ją w tym przepisie zastąpić inną drobna kaszą chociażby kuskusem. Jeśli chodzi o filet z łososia wybieram zawsze kawałek z ogona – prawie nie ma ości i jest mniej tłusty.


Składniki:
łyżeczka soku z cytryny: 5 g
dwie łyżki posiekanego szczypiorku: 10 g
łyżeczka oliwy z oliwek: 5 g
łyżka sosu sojowego: 10 g
szklanka kaszy quinoa: 30 g
filet ze świeżego łososia: 200 g
1 średnia cukinia: 200 g

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy al dente - ok. 10- 12 minut. Cukinię kroimy wzdłuż i na pół i drążymy środki tak aby powstały 4 łódeczki. Łososia kroimy w drobne kawałki (jak na tatara) mieszamy z kaszą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Nakładamy do łódeczek. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wkładamy łódeczki. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach.






1 porcja - 460 g
Wartość energetyczna :
600 kcal
Białko :
48 g
Węglowodany :
25 g
Tłuszcz :
34 g


Lato w pełni!

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...