środa, 27 sierpnia 2014

łosoś z przyprawą curry


Ciężko to nazwać przepisem bo proste jak drut i nie da się zepsuć ale może zainspiruje ... uwielbiam pieczone ryby ale zazwyczaj przyprawiam je ziołami i cytryną. Powoli zaczynają mi się jednak przejadać więc łosoś z przyprawą curry był miłą odmianą bo smak zupełnie inny.
Na przyprawę curry warto zwrócić uwagę też ze względu na korzystne właściwości imbiru, kurkumy i cynamonu, które są przecież jej podstawą. W kilku miejscach natknęłam się na informację, że pomagają one w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Nie wiem na ile to prawda ale dla samych smakowych właściwości dobrego curry sobie nie odmówię:)

Składniki: 
świeży filet z łososia
łyżeczka przyprawy curry (polecam tą)
plasterek i kilka kropel soku z cytryny
sól 
łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania: 
Na kawałku folii aluminiowej rozsmarowujemy oliwę, układamy filet z łososia, pokrapiamy cytrynką, posypujemy solą i przyprawą curry i układamy plasterek cytryny. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez 30 minut. Voila!


2 komentarze:

  1. W takiej formie łososia jeszcze nie jadłam - zrobię następnym razem :) Gdyby nie to, że nie chce mi się wychodzić z domu, zrobiłabym dzisiaj :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie wszystkie ryby przyrządzam w ten sposób tyle, że okładam jeszcze plastrami czosnku.
    Wspaniałe aromatyczne danie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...