środa, 13 sierpnia 2014

sos pomidorowy z bakłażanem


Prosty i sycący sos do makaronu albo kaszy. Mocno aromatyczny dzięki czosnkowi i suszonej bazylii. A przy tym tak prosty, że nie da się zepsuć. Przepis na dwie duże porcje.


Składniki:

3 ząbki czosnku: 8 g

duży bakłażan: 300 g
dwie łyżeczki oliwy z oliwek: 10 g
puszka pomidorów krojonych: 400 g
czubata łyżka bazylii suszonej: 10 g
sól

Sposób przygotowania:
Bakłażana kroimy w kostkę lekko solimy i odkładamy na pół h na durszlak. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy bakłażana, pomidory w puszce i dolewamy pół szklanki wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dusimy ok. 20 minut, dodajemy suszoną bazylię i dusimy jeszcze 5 minut.


Warzywa psiankowate 2014 Lato w pełni! Dieta Śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Fajne, fajne :) Niby lubię bakłażana, ale jakoś do tej pory robiłam z niego tylko dietetyczną pizzę :D Muszę spróbować tego, bo uwielbiam wszelkie sosy. I nigdy nie nadziewałam, i podejrzewam że to mój wielki błąd - wielbłąd ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy. Uwielbiam bakłażany w towarzystwie pomidorów. Proszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła go dodać ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...