piątek, 1 sierpnia 2014

zapiekanka z indykiem i grillowanym bakłażanem - prawie jak musaka


Zapiekanka z grillowanych bakłażanów z mięsem z indyka, kaszą, pieczarkami i pomidorami – moja cukrzycowa wersja musaki. Przepis na 3 duże porcje.

Składniki:

mała cebula: 100 g
2 ząbki czosnku: 5 g
2 małe bakłażany: 500 g
kilkanaście pieczarek: 200 g
3 łyżeczki oliwy z oliwek: 15 g
pół piersi z indyka: 300 g
kulka mozzarelli light: 125 g
puszka pomidorów w kawałkach: 400 g
szklanka kaszy jęczmiennej perłowej: 30 g
zioła prowansalskie : 10 g
oregano suszone : 6 g 
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na pół twardo (dogotuje się w piekarniku). Zmielone mięso z cebulą i plasterkami czosnku zrumienić na łyżeczce oliwy z oliwek, dodać pieczarki i pomidory w puszce i poddusić aż większość płynu odparuje. Dodać kaszę i sól i przyprawy, dokładnie wymieszać. 
Bakłażany pokroić na ok. 1cm plastry, posmarować odrobiną oliwy i ugrillować na patelni albo elektrycznym grillu. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć plastry bakłażana przekładane mięsem z kaszą i warzywami. Piec w 180C ok. 40 minut. W połowie pieczenia położyć na wierzch cieniutko pokrojone plasterki mozzarelli.





1 porcja - 500 g
Wartość energetyczna : 380 kcal
Białko : 36 g
Węglowodany : 25 g
Tłuszcz : 12 g




Dieta Śródziemnomorska

3 komentarze:

  1. Zapisane do zrobienia na poniedziałek :) Nigdy nie jadłam prawdziwej musaki, ale taka wersja bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam nadzieję, że posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno posmakuje, bo z tego przepisu robię już drugi raz! Zawsze znika za szybko ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...