wtorek, 9 września 2014

czekoladowa pianka z mleka migdałowego


Ten deser powstał w zasadzie przypadkowo - chciałam zrobić polewę do ptasiego mleczka i cóż ... nie wyszło, a właściwie wyszło tylko nie do końca zgodne z intencją twórcy:) Co zupełnie nie zmienia faktu, że pianka jest przepyszna, a w smaku przypomina czekoladowe ptasie mleczko. Dodatkowo wykonanie jest absolutnie banalne więc nic tylko cieszyć się kolejnym cukrzycowym deserkiem.


Składniki: 
szklanka mleka migdałowego (możesz je kupić np. tutaj)
łyżeczka ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
trzy łyżeczki kakao
łyżeczka żelatyny 


Sposób przygotowania: Mleko migdałowe zagotować i zmniejszyć ogień(albo moc:) prawie do minimum. Wsypać kakao i ksylitol - rozpuścić energicznie mieszając. Cały czas mieszając powoli dosypać żelatynę. Przelać do wysokiego naczynia i mieszać mikserem na wysokich obrotach ok. 3 minut aż będzie widać pęcherzyki powietrza. Przelać do pucharka i wstawić na 3-4h do lodówki. 

6 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa jak smakuje, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. :D a ja Ciebie za Twoje blogowe podpowiedzi:)

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, wygląda apetycznie:)
    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekkie piankowe desery są cudowne. A takie eksperymenty w ciemno popieram :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...