środa, 10 września 2014

roladki z grillowanego bakłażana z orzechowym sosem


Prawdziwa rozpusta! Zainspirowane kuchnią gruzińską (dla odmiany:) pyszny i zdrowy podwieczorek. Wygodne bo można przygotować wieczorem i zabrać np. do pracy. W diecie mamy z cukrzycą orzechy podlegają ograniczeniu ze względu na ich duża zawartość tłuszczu i ryzyko z tym związanej hiperglikemii opóźnionej. W tym przepisie (jeśli oczywiście nie pochłoniecie wszystkiego na raz:) dawka orzechów nie przekracza dozwolonej. 

Nadzienie w wersji podstawowej składa się z jogurtu i drobno posiekanych orzechów. Można je jednak modyfikować dodając czosnek, chilli, natkę pietruszki czy kolendrę. Do przygotowania użyłam koktajlu orzechowego Felix (nerkowce, migdały i orzechy laskowe) - po pierwsze jest to dokładnie taka porcja jakiej potrzebujemy (70g), po drugie orzechy nie są dosalane, po trzecie są prażone bez dodatku tłuszczu. Spróbujcie sami!
Z podanych składników przyrządzicie 4 porcje ale ostrzegam - są tak pyszne, że znikają w kilka chwil. 

Składniki: 
2 średnie bakłażany 600g
paczka koktajlu orzechowego Felix (70g orzechów)
2 ząbki czosnku 5g
4 łyżki siekanej kolendry (albo natki pietruszki) 10g
pół kubeczka naturalnego jogurtu bez tłuszczu (75g)
dwie łyżeczki oliwy z oliwek 10ml

Sposób przygotowania: 
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry ok 1-2cm grubości. Elektrycznego grilla albo blachę piekarnika smarujemy lekko oliwą i układamy plastry. Grilujemy z obu stron aż będą miękkie (ale nie mogą się rozpadać). Wykładamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią (chodzi o to żeby zaparowały - będą się później łatwiej zwijać) i studzimy. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (albo chilli jeśli zamierzamy zabrać nasze danie do pracy:). Przygotowanym sosem smarujemy każdy plaster bakłażana, posypujemy kolendrą lub natką i zwijamy w roladkę spinając wykałaczką. Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jeśli dacie radę wytrzymać:) 


Popołudnie z Felixem Grillowanie 2014 Warzywa psiankowate 2014 Kuchnia gruzińska 2014 Kulinarna pamiątka z wakacji 2014 Dieta Śródziemnomorska Szkolne śniadania

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Dziękuję za Twój aktywny udział w akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey :) jak długo czekałaś aż dodadzą Twój przepis do akcji ? Ponieważ ja dodałam go wczoraj i cisza :( nie ma mojego przepisu dodanego :(


    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale której? może organizator zrobił sobie przerwę od komputera?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...