poniedziałek, 8 września 2014

warkoczyk z polędwiczki pieczony na pomidorach


Tym razem nie będzie szybko:) Głównie ze względu na czas pieczenia - przynajmniej godzina. Ale dla takiego efektu warto trochę poczekać. Polędwiczka zapleciona w warkocz z czosnkiem wygląda o wiele ciekawiej niż zwykła polędwiczka, a dzięki pieczeniu na kołderce z pomidorów nie wysycha - jest bardzo bardzo soczysta. 

Jedna polędwiczka (razem z węglowodanowym dodatkiem) wystarczy na obiad dla 2 średnio głodnych osób. 
Składniki: 
polędwiczka wieprzowa 
2-3 ząbki czosnku 
5-6 małych, dojrzałych pomidorów
łyżka suszonej bazylii 
2 łyżki oliwy z oliwek
sól 

Sposób przygotowania: 
Polędwiczkę obieramy z błon i rozcinamy wzdłuż zostawiając z jednej strony ok. 2cm nierozcięty kawałek. Zaplatamy w warkoczyk i solimy. Czosnek kroimy na plasterki i wsuwamy między części warkocza. Pomidory kroimy na połówki, układamy w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą tak aby pokryły całe dno i posypujemy bazylią. Na pomidorach układamy warkocz z polędwiczki, smarujemy wierzch oliwą z oliwek. Zapiekamy w 180C przez ok. 1h. 



Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2014 Dieta Śródziemnomorska

4 komentarze:

  1. Dzięki pomidorom pozostaje pewnie jędrna i soczysta. Bardzo fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie tak! mięsko wychodzi idealnie soczyste

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, będę musiała kupić polędwiczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. I taki fikuśny ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...