niedziela, 7 września 2014

śliwki pieczone pod kozim serem i migdałami


Szybka przystawka albo ekspresowy podwieczorek zwłaszcza z dodatkiem chrupkiego pieczywa. W mojej wersji ser kozi głównie ze względu na dużo mniejszą zawartość tłuszczu niż w krowim odpowiedniku ale również dlatego, że po prostu bardzo go lubię:) 


Składniki: 
10 śliwek węgierek 
4 plasterki twardego koziego sera
garść posiekanych migdałów (albo mąki migdałowej - możesz ją kupić np. tutaj
ewentualnie pół łyżeczki ksylitolu jeśli śliwki nie są słodkie możesz go kupić np. tutaj

Sposób przygotowania: 
Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki. Ser drobno posiekać i zmieszać z migdałami (ewentualnie ksylitolem). Posypać śliwki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i zapiekać ok. 15 minut. 

Kulinarna pamiątka z wakacji 2014 Śliwka - robaczywka! Różowe wrześniowe śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...