piątek, 5 września 2014

wytrawna galaretka z kurczakiem i warzywami


Tradycyjną galaretkę z kurczaka znają pewnie wszyscy - często wchodzi w skład zestawu obowiązkowego rodzinnych imprez. W mojej wersji lekko zmodyfikowana: z oliwkami, papryką, suszonymi pomidorami i kaparami będzie idealną przekąską na 2 śniadanie lub podwieczorek. 

Składniki: 
garść mięsa z kurczaka z rosołu
szklanka rosołu (nie wiesz jak zrobić rosół?:) zajrzyj tutaj)
10 oliwek
2 łyżki kaparów
2 łyżki suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
pół żółtej papryki 
łyżeczka żelatyny 
cytryna 

Sposób przygotowania: 
Rosół podgrzewamy w małym garnku i wsypujemy żelatynę mieszając aż do rozpuszczenia. Warzywa i kurczaka kroimy na małe kawałki i układamy w przezroczystym naczyniu. Zalewamy rosołem, studzimy i ostawiamy do lodówki aż się zetnie. Podajemy pokropione sokiem z cytryny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...