czwartek, 4 września 2014

słodko-pikantny sos śliwkowy


Ciąg dalszy gruzińskich inspiracji na moim blogu. Moja wariacja na temat tradycyjnego sosu tkemali. Zrobiony z śliwek węgierek łączy 4 smaki: jest jednocześnie słodki, kwaśny, słony i ostry. 
Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs - szczególnie polecam do wołowiny i jagnięciny, owoców morza ( np. sałatki z krewetkami) ale także do lodów i deserów. 

Składniki: 
laska cynamonu
łyżka mocnej czarnej herbaty
papryczka chilli 
10 śliwek węgierek (chyba, że macie dostęp do oryginalnych gruzińskich śliwek Tkemali) 
szalotka
szczypta soli
łyżeczka ksylitolu (możesz go kupić np. tutaj)
2 szklanki wody

Sposób przygotowania: 
Herbatę zagotować w garnku z cynamonem i papryczką chilli - potrzymać na małym ogniu ok. 10 minut żeby napar miał wyczuwalny aromat cynamonu i ostrość chilli. Odcedzić, dorzucić wydrylowane i pokrojone na ćwiartki śliwki i szalotkę. Dusić na wolnym ogniu ok. 30 minut aż sos się zredukuje. Doprawić solą i ksylitolem. Jeśli byłby za mało kwaśny można dodać odrobinę cytryny. 



Kuchnia gruzińska 2014 Śliwka - robaczywka! Kulinarna pamiątka z wakacji 2014

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, wygląda pysznie!. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji gruzińskiej. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi się spodobała ta akcja:) kuchnia Kaukazu to zdecydowanie moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka, skąd lub raczej jak Ty do takich gruzinskich przepisow dotarłas? Fajnie zrobiłas to czytaj dalej, taka sama czcionka jak w banerku. Fajny pomysl. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. ha ha! W Gruzji nie byłam ale po sąsiedzku na Zakaukaziu już tak:) dzięki za Twoje tutoriale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najważniejsze, że jest słodki. Lubie takie urozmaicenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię takie smaki mniam,... na samą myśl, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...