Składniki:
2 jajka: 120 g
4 białka: 140 g
łyżeczka proszku do pieczenia: 5 g
kakao: 10 g
ksylitol: 12 g (możesz go kupić np. tutaj)
mąka z amarantusa: 50 g (możesz ją kupić np. tutaj)
2 łyżki otrębów owsianych: 20 g
maliny: 15 g
2 łyżeczki serka homogenizowanego 0%- 15 g
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodać żółtka i ksylitol. Cały czas
delikatnie mieszając wsypać mąkę z amarantusa, zmielone otręby, proszek i
kakao. Przelać do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15
minut w 170 stopniach.
Udekorować serkiem
homogenizowanym i malinami.
1 porcja - 90 g
|
|
Wartość energetyczna :
|
93 kcal
|
Białko :
|
8 g
|
Węglowodany :
|
10 g
|
Tłuszcz :
|
3 g
|
Ile porcji z tego wychodzi? Myślisz, że można zastąpić mąkę z amarantusa jakąś bardziej dostępną?
OdpowiedzUsuńwyszło mi jakieś 5 porcji. Pewnie możesz zastąpić inną mąką ale ja szukałam czegoś z amarantusem bo ma super IG
OdpowiedzUsuń