wtorek, 22 lipca 2014

kakaowe ciasto z mąki z amarantusa i otrębów owsianych



Dziś pora na ciasteczkowego potwora:) Leciutki placek – na chwile słabości.






Składniki: 

2 jajka: 120 g
4 białka: 140 g
łyżeczka proszku do pieczenia: 5 g
kakao: 10 g
ksylitol: 12 g (możesz go kupić np. tutaj)
mąka z amarantusa: 50 g (możesz ją kupić np. tutaj)
2 łyżki otrębów owsianych: 20 g
maliny: 15 g
2 łyżeczki serka homogenizowanego 0%- 15 g




Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodać żółtka i ksylitol. Cały czas delikatnie mieszając wsypać mąkę z amarantusa, zmielone otręby, proszek i kakao. Przelać do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 170 stopniach.

Udekorować serkiem homogenizowanym i malinami.


1 porcja - 90 g
Wartość energetyczna :
93 kcal
Białko :
8 g
Węglowodany :
10 g
Tłuszcz :
3 g

2 komentarze:

  1. Ile porcji z tego wychodzi? Myślisz, że można zastąpić mąkę z amarantusa jakąś bardziej dostępną?

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło mi jakieś 5 porcji. Pewnie możesz zastąpić inną mąką ale ja szukałam czegoś z amarantusem bo ma super IG

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...