Pierś z kurczaka to taka oczywista oczywistość dla każdej Słodkiej Mamy. Jednak marynowanie w ulubionych ziołach i dodatek pysznego, pikantnego sosu zmienia ją w pyszne, niebanalne danie. Przepis na sos śliwkowy znajdziesz tutaj.
Składniki:
nieduża pierś z kurczaka
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego tymianku
kilka kropel soku z cytryny
szczypta soli
łyżka pikantnego sosu śliwkowego (przepis tutaj)
Sposób przygotowania:
Pierś kroimy wzdłuż na pół tak żeby powstały dwa cienkie kawałki. Tymianek mieszamy z oliwą z oliwek, cytryną i solą i marynatą smarujemy kurczaka. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Rozgrzewamy grilla albo patelnię grillową i grillujemy po ok. 5 minut po obu stronach aż się zrumieni. Podajemy z sosem śliwkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz