czwartek, 11 września 2014

grillowana pierś z kurczaka w tymiankowej marynacie z pikantnym sosem śliwkowym


Pierś z kurczaka to taka oczywista oczywistość dla każdej Słodkiej Mamy. Jednak marynowanie w ulubionych ziołach i dodatek pysznego, pikantnego sosu zmienia ją w pyszne, niebanalne danie. Przepis na sos śliwkowy znajdziesz tutaj.
Zamiast tymianku możesz oczywiście użyć innego ulubionego zioła. Dla mnie cała pierś to zdecydowanie za dużo więc zrobiłam z niej dwie porcje.

Składniki: 
nieduża pierś z kurczaka 
łyżeczka oliwy z oliwek 
łyżeczka suszonego tymianku 
kilka kropel soku z cytryny
szczypta soli 
łyżka pikantnego sosu śliwkowego (przepis tutaj

Sposób przygotowania: 
Pierś kroimy wzdłuż na pół tak żeby powstały dwa cienkie kawałki. Tymianek mieszamy z oliwą z oliwek, cytryną i solą i marynatą smarujemy kurczaka. Wkładamy na 2-3 h do lodówki. Rozgrzewamy grilla albo patelnię grillową i grillujemy po ok. 5 minut po obu stronach aż się zrumieni. Podajemy z sosem śliwkowym. Smacznego! 





Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...