środa, 3 września 2014

pikantna zupa z jagnięciny z bakłażanem i pomidorami


Durszlak  jest dla mnie niewyczerpanym źródłem pomysłów i inspiracji. W ramach trwającej właśnie akcji kuchnia gruzińska przygotowałam dziś bardzo aromatyczną zupę z jagnięciny. Danie jednogarnkowe, mało pracochłonne za to niesamowicie sycące.
Świetnie smakuje też z kaszą jęczmienną - dzięki czemu skomponowałam dziś pełnowartościowy obiad dla mamy z cukrzycą ciążową. 

Składniki: 
350 gram jagnięciny z kością (2 nieduże kotlety)
duży bakłażan 
4 duże, dojrzałe mięsiste pomidory
laska cynamonu 
2 papryczki chilii 
garść kolendry (od biedy może być jak u mnie pietruszka ale z kolendrą lepsze i bliższe oryginału, możesz ją kupić np. tutaj
liść laurowy 
2 ząbki czosnku
sól

Sposób przygotowania: 
Jagnięcinę myjemy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy na wolnym ogniu z solą,cynamonem, papryczkami i liściem laurowym około półtorej godziny. Cynamon i mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości i wrzucamy do wywaru (kości i cynamon wyrzucamy) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy jeszcze ok. pół h. Dodajemy drobno pokrojone pomidory i dalej gotujemy jeszcze ok. 15 minut.Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną kolendrą.  


Kuchnia gruzińska 2014 Warzywa psiankowate 2014 Pora na pomidora! Kulinarna pamiątka z wakacji 2014

12 komentarzy:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam w akcji. Świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagnięcina i bakłażan? To musiało być pyszne! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez papryczki chili i chętnie zaserwuje to mojej Izie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę wiec Izie smacznego i duuuużo nowych zabawek:)

      Usuń
  6. Bardzo aromatyczna zupa. Dziękuję za dodanie kolejnego ciekawego przepisu do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam takie danie w knajpce gruzińskiej, bardzo dobre, ale wlasnie zalowalam ze dostałam z kolendrą a nie natka pietruszki, bo pierwszy raz jadłam kolendrę i zdecydowanie mi niesmakuje. Przepis wykorzystam, bo nie sądziłam, ze to takie łatwe :)
    Pozdrawiam Aneta

    OdpowiedzUsuń
  8. Łatwe i pyszne przede wszystkim:) życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...